Retorik och argumentation

SÄG VAD DU SKA SÄGA – SÄG DET – SÄG VAD DU HAR SAGT

Varför?
Förmågan att övertyga med talet har i alla tider varit avgörande för framgångsrika talare och politiker. Men att kunna tala inför andra, påverka, övertyga och skapa förtroende är inte bara något som är viktigt inom politiken utan något du behöver i många situationer i det dagliga livet. Idag finns det inte något yrke där man inte måste säga något inför en grupp människor någon gång, så det är lika bra att bestämma sig för att bli bra på det.

Det finns mycket i din omgivning som påverkar vad du ska tycka och känna, men du har även själv möjlighet att påverka andra och förändra. Du kan t ex föra fram dina åsikter i skolans elevråd, skriva och diskutera med andra på olika forum på nätet eller skicka in texter till tidningars insändarspalter. När man framför sina åsikter i syfte att påverka någon annan brukar man säga att man argumenterar.

Genom att öka dina kunskaper om hur man muntligt och skriftligt argumenterar ökar du dina möjligheter att lyckas övertyga dina lyssnare och läsare att det är just du som har rätt. Du kan dessutom undvika att själv bli övertalad eller lurad till att göra något som du inte håller med om.

Vad är retorik?

Från antiken till våra dagar…

Retorik betyder konsten att tala och övertyga. Det är en gammal vetenskap som utvecklades redan under antiken när demokratin föddes. Eftersom all dåtida masskommunikation skedde muntligt var det viktigt att kunna tala för sin sak, inte minst politiskt. Ord gav makt, precis som det gör idag. Talekonsten spelade också en viktig roll i domstolen, där man försvarade sig med försvarstal. Några advokater fanns inte. Det var alltså viktigt att prata på ett genomtänkt sätt så att andra trodde på det man hade att säga. Den tredje stora genren under antiken var högtidstalen som hölls vid de stora festerna.

Inom antikens retorik fanns tre sätt att övertyga: ethos, pathos och logos. Oftast använde sig talaren av alla tre vägarna i sina tal.

Ethos – Talaren ska skapa förtroende hos lyssnaren. Talaren ska visa att han/hon är kompetent, har erfarenhet och är pålitlig genom att använda väl underbyggda argument. Ethos handlar också om att skapa ”vi-känsla”, visa intresse och engagemang för publiken

Pathos – Talaren försöker väcka en stark känsla hos lyssnaren. Talaren kan t ex använda målande beskrivningar och berättelser som väcker medkänsla och empati.

Logos – Talaren försöker undervisa och hänvisa till lyssnarens förnuftet och intellekt. Talaren jämför, drar slutsatser och hänvisar till fakta.

Alla dessa tre använder vi oss av i olika kombinationer, eller kommer i kontakt med, nästan dagligen.

Tänk till exempel på en telefonförsäljare som på olika sätt försöker att få dig att lita på honom för att du ska teckna ett abonnemang, eller dina föräldrar som försöker övertala dig att se Spöket Laban på bio bara för att din lillebror skulle bli överlycklig då, eller din lärare som försöker övertala dig att välja det naturvetenskapliga gymnasieprogrammet bara för att du har bra betyg i matte och no…

Den antika ”partesmodellen” gäller än idag…

Enligt den antika retoriken skulle man använda sig av partesmodellen, vilket betydde ungefär ”arbetsgången för en talare”. Även om den tillkom för mer än 2000 år sedan är den fullt gångbar som arbetsordning även idag. Från början hade man fem steg, steg ett och sju har tillkommit senare.

1. Intellectio – att förstå
Du funderar över vad du ska tala om, varför du ska hålla talet (syfte), för vem (lyssnarna) och i vilket sammanhang du ska tala.

2. Inventio – att finna
Samla material, fakta, stoff. Om du ska argumentera samlar du argument för och emot.

3. Dispitio – att planera
Du bestämmer vad talets olika delar ska innehålla, hur de ska börja och sluta.

4. Elocutio – att formulera
Du funderar ut detaljer, använder retoriska figurer och försöker finna ”de rätta orden” Du skriver klart talet helt enkelt.

5. Memoria – att minnas
Du lär dig talet. Använd dig av tankekarta eller stödord.. Det är viktigt att du tränar på att säga talet högt och inte bara läser det tyst.

6. Actio – att framföra, att agera
Du försöker så effektivt som möjligt att hålla talet inför publik med tydlig röst och genomtänkta gester

7. Emendatio – att korrigera/ändra
Du går i efterhand igenom vad som fungerade bra och vad som fungerade dåligt. Du tänker på vad du behöver öva på eller kanske rent av undvika nästa gång du ska hålla tal.

Retorikens rykte har vid några tillfällen genom åren svärtats ner och blivit beskylld för att ”sprida vackra fraser, tomma på innehåll” (1800-talet) och att ”hetsa folkmassor” (Hitler).

Men med dagens nya informationsteknik har retoriken återtagit sin starka ställning. Det är viktigt att kommunicera effektivt för att nå fram i mediabruset, men det är även viktigt att känna till retorikens knep så att man inte själv blir lurad, t ex av reklam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.