Varför ska vi arbeta med detta?

Förmågan att övertyga med talet har i alla tider varit avgörande för framgångsrika talare och politiker. Men att kunna tala inför andra, påverka, övertyga och skapa förtroende är inte bara något som är viktigt inom politiken utan något du behöver i många situationer i det dagliga livet. Idag finns det inte något yrke där man inte måste säga något inför en grupp människor någon gång, så det är lika bra att bestämma sig för att bli bra på det.
Det finns mycket i din omgivning som påverkar vad du ska tycka och känna, men du har även själv möjlighet att påverka andra och förändra. Du kan t ex föra fram dina åsikter i skolans elevråd, skriva och diskutera med andra på olika forum på nätet eller skicka in texter till tidningars insändarspalter. När man framför sina åsikter i syfte att påverka någon annan brukar man säga att man argumenterar.
Genom att öka dina kunskaper om hur man muntligt och skriftligt argumenterar ökar du dina möjligheter att lyckas övertyga dina lyssnare och läsare att det är just du som har rätt. Du kan dessutom undvika att själv bli övertalad eller lurad till att göra något som du inte håller med om.
Här hittar du allt det material vi arbetar med på lektionerna. Här kan du alltså ta igen om du missat något, eller se om/ läsa om om du behöver repetera. Förutom detta material gör vi många övningar i klassrummet, både enskilt och i par.