När du läser igenom din text, läs den ”högt inne i huvudet” och tänk på följande:
1. Innehållet? Vad handlar det om?
2. Är den tydlig och lätt att förstå?
3. Har texten en röd tråd som knyts ihop i slutet?
4. Är texten intressant, väcker den tankar och frågor?
5. Finns det intressanta detaljer och exempel som väcker intresse hos läsaren?
6. Känns det äkta, är det ditt eget språk?
7. Har du med några egna ideér, tankar och relfektioner om innehållet?
8. Hur fungerar inledningen och avslutningen? Griper den tag i läsaren? Blir läsaren nyfiken och vill läsa vidare? Är du nöjd med slutet? Förstår läsaren innehållet i texten?
9. Om du berättar om personer, fundera på om de är beskrivna så att man lär känna dem och förstår dem. Glöm inte att ta fram detaljer som ger liv åt berättelsen.
10. Författare talar gärna om något som de kallar ”att gestalta”… Det betyder ungefär att man ska berätta så att läsaren får bilder ”i huvudet”, istället för att bara tala om.
11. Punkt, stor bokstav.
12. Stor/liten bokstav.
13. Stavning, särskrivning.
14. Styckeindelning. Har du delat in din text i stycken? Nytt stycke t ex vid ny tid, nya personer, ny miljö, ny händelse eller ny tanke. Styckeindelning är bra för att läsaren ska få vila ögat lite och för att det ska bli lätt att förstå vad som hör ihop och inte hör ihop.
15. Tänk också efter om din text blir bättre av att du stryker något? Du kanske har mycket upprepningar…
16. Kolla om du har börjat flera meningar i rad på samma sätt? Gör man det kan texten lätt bli enformig och tjatig. Försök variera meninsbyggnaden.
17. Har du varierat korta och långa meningar? Det har visat sig att texter som är lätta att läsa har olika långa meningar. Enbart korta meningar blir lätt hackigt och ger ett ryckigt intryck. En text med bara långa meningar blir jobbig för läsaren.
18. Har du ett varierat och uttrycksfullt ordval? Eller upprepar du samma ord alltför många gånger? Försök att hitta det ”rätta” ordet som du vill ska berätta.
19. Undviker du hopp mellan olika tidsformer? Bestäm dig från början i vilken tidsform du vill skriva. Håll dig sedan till denna, om du inte har någon särskild anledning att ibland växla till en annan tisdform.
20. Ibland kan det vara effektfullt att använda bildspråk. Liknelser=som-uttryck, metaforer: Jorden är vår moder.