Berättelsekurvan

I en berättelse finns det ett speciellt mönster som alla historier är formade efter. Den kallas för den dramaturgiska modellen och är hämtad från filmmanusets värld.  Denna form kallas även ibland för valen då berättelsens kurvor går att efterlikna en val.

1. Bokens början kan efterlikna valens stjärt. Det inleds med en presentation av bokens huvudkaraktär. Oftast brukar boken inledas ganska spännande så att läsaren ska fångas och vilja fortsätta att läsa därav den höga spänningsgraden.

2. Därefter kommer fördjupningen. Vi får lära känna karaktären ännu mer och världen som den lever i.Här blir tempot mer avslappnat och därför sjunker spänningen. Men tillslut måste något hända annars blir läsaren uttråkad.
3. Det är då den första vändpunkten kommer. I vändpunkt 1 sätts karaktären ut för något som skakar om hela dess värld. Ett hot presenteras här och karaktären sätts i underläge. Nu blir det genast mer spännande att läsa och vi kan se hur spänningsgraden stiger igen upp över valens rygg.
4. På vägen upp mot konfliktupptrappningen varvas lugna och mer intensiva avsnitt. Vår hjälte måste nämligen möta nya hot om det ska bli en spännande historia. Kanske utsätts karaktären för olika prövningar eller så uppstår nya hinder.
5. Tillslut når vi vändpunkt 2 i historien och nu har vår hjälte nästan helt förlorat hoppet. Det ser riktigt mörkt ut och det är nu vi har nått höjden av spänning i boken. För det är nu som den avgörande striden ska komma och hur ska det gå när det har gått så illa för vår hjälte? I valens utandningshåll kan du se virveln som blåser upp.
6. Det här är utlösningen eller klimax i historien som det också kallas. Det är nu som alla korten spelas ut och den avgörande striden avgörs. Det är nu segraren avgörs. Slutet väljer du själv antingen så vinner huvudkaraktären eller så förlorar den.
7. Hur det än går så avslutas boken med en avtoning. Livet går tillbaka som det gjorde i bokens inledning eller så har historiens riktning ändrats så mycket att det slutar på ett ny plats. Spänningen ska tonas ner och historien avslutas.
En bild på en val kan göra att du bättre kommer ihåg textens disposition: