Skriva en faktatext!

Att skriva en faktatext innebär att du så objektivt som möjligt ska redogöra för ett visst ämne, t ex som i so just nu något om andra världskriget, eller som i svenskan där ni ska presentera en författare.

Det betyder att du måste koncentrera dig på fakta och låta dina egna synpunkter på ämnen komma i bakgrunden. Det betyder också att du måste använda dig av olika böcker och andra källor för din text.

Viktigt är också att du hela tiden funderar på vem som skrivit ”källtexten” och varför. Kan du lita på källan? Är den objektiv? Du måste alltså vara källkritisk.

Att arbeta metodiskt!

Såhär kan du arbeta för att gå metodiskt tillväga.

  • Gå till biblioteket, slå i en uppslagsbok och läs om ditt ämne. Där får du en överblick och eventuella tips för vidare läsning.
  • Läs och anteckna, välj ut de böcker som verkar intressanta och lagom svåra. Anteckna varje boks författare och titel samt årtal för när den kom ut. (De uppgifterna behöver du för att skriva källförteckning) Gå till hyllan, ta fram böckerna eller ta bibliotikarien till hjälp. Börja sedan med att skaffa dig en överblick över böckernas och artiklarnas innehåll. Välj ut de partier som du vill studera närmare. Läs och anteckna. Tänk på att hela tiden sätta rubriker på allt du antecknar, så att du vet vad varje stycke handlar om. Det här underlättar för arbetet som kommer sedan, nämligen att ordna alla anteckningar.
  • Anteckna med egna ord. När du skriver en faktatext är det viktigt att du använder egna ord och inte skriver av exakt vad som står i dina källor. Meningen med själva uppgiften är ju att du ska skriva en egen redogörelse utifrån fakta som du hämtat från olika böcker, internetsidor och artiklar. Om du skriver av ordagrant det som står i en bok gör du dig skyldig till plagiat och det är inte meningen.
  • Ordna dina anteckningar. När du läst allt du tror att du behöver läsa och gjort alla viktiga anteckningar, är det dags för dig att ordna anteckningarna efter en plan – eller disposition- som du sedan kan följa när du skriver. Planen bör vara så logisk att läsaren kan följa dina tankegångar.
  • Skriv ett första utkast. Eftersom det är viktigt att fånga läsarens intresse redan från början, bör du fundera extra mycket på de första meningarna.
  • Bearbeta det du skrivit. Precis som vid alla andra skrivtillfällen måste du arbeta igenom ditt första utkast. Kontrollera först och främst att alla faktauppgifter stämmer. Sedan kan du kanske lägga till detaljer och ändra på formuleringar. Kontrollera så till sist det språkliga utformningen så att du inte får med några onödiga fel.
  • Skriv en källförteckning. Efter själva faktatexten brukar man ange sina källor som man använt, det vill säga de böcker och artiklar man läst och hämtat information från. Det gör man som en redovisning av använt material.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.