Så skriver du ett reportage

Ett reportage är nästan samma som en artikel, men den är lite mer personlig och måste inte handla om dagsaktuella nyheter. Ofta går reportaget lite mer på djupet och berättar mer om något. Det kan vara en person, ett idrottslag eller en arbetsplats som man vill berätta mer ingående om.

Precis som artikeln så inleder man med en rubrik och en ingress. Som ni redan lärt er så är dessa två till för att man skall få upp ögonen för texten och vilja läsa vidare. Rubriken skall vara så kort och stor som möjligt. Ingressen skall kort sammanfatta reportagets innehåll och locka till vidare läsning.

Sen kommer själva texten. Den inleds ofta med en ögonblicksbild från platsen som man skriver om. Hur ser det ut? Vad händer? Kanske kan man beskriva en känsla man får. Dessa gör att texten blir mer levande och roligare att läsa.

Det regnar och är kallt på konstgräsplanen vid Råsunda IP. Bara några få människor passerar förbi i snålblåsten och alla verkar ha bråttom. Det verkar dock inte bekomma Solnas brandmän som har sin dagliga träning på fotbollsplanen. De springer omkring och hejar på varandra, blir det mål jublar de högt.

Med fördel kan du utgå från dina fem sinnen när du skriver ditt reportage – vad SER du, vad HÖR du, vad LUKTAR det, hur KÄNNS det, hur SMAKAR det? Försök skriva gestaltande, alltså inte ”rakt på sak”. Skriv alltså hellre

”Kalle får gå nästan dubbelvikt genom den flesta dörrar” än ”Kalle är 2,24 lång.”

Det är viktigt att du har en vinkling på din text, att du själv har bestämt dig för vad det är du vill förmedla – är din text hoppfull, sorgsen, en framgångssaga….?

Reportaget skall skrivas i presens, dvs i nutid. Det regnar… alla verkar… De springer… jublar de…

Ögonblicksbilder blandas med fakta om det du skall berätta och kommentarer ur intervjuer som du gjort med dem på plats.

Solna brandförsvar består av 4 skift. I varje skift jobbar 15 brandmän, alla har en gedigen utbildning på hur man släcker bränder och räddar liv.

– Brandmännen tränar varje dag, både kondition och styrka för att orka med allt som krävs när de kommer till en brand, säger Hanna praoelev på stationen.

Hanna har verkligen fått känna på den hårda träningen, men verkar hänga med bra på fotbollsplanen där hon drar fram som en ångvält. Någon vidare bollkänsla verkar hon dock inte ha.

Din text ska förmedla närvaro – din läsare ska känna att den är med dig på plats och i intervjuerna. Detta är INTE det samma som att du ska ha med dig själv i texten. Undvik JAGform. Skriv alltså helst inte: ”Jag går in genom grinden och jag ser genast det stora, hemska, gula fängelset.” Skriv istället: ”Fängelsebyggnaden ser väldig, mörk och  skrämmande ut – precis som man tänker sig att ett fängelse ska se ut.”

Markera alltid citat, det någon säger med pratminus!

Avsluta reportaget med att knyta ihop texten. Gå tillbaka till den ögonblicksbild som du visade i början och avsluta t.ex med att personen du intervjuat går iväg.

Regnet har tilltagit och brandmännen verkar ge upp för idag. Nu går de tillbaka till brandstationen för att ta en välförtjänt dusch, om inte larmet går förstås.

Lathund för den som vill få med allt:

 • en rubrik
 • en ingress
 • genomtänkt vinkling
 • ögonblicksbild från platsen
 • fakta
 • intervjuer
 • pratminus vid replik
 • unvik JAGform
 • gärna en bild och bildtext
 • en avslutning, som binder samman din text
 • artikelförfattarens namn

 

Vill du läsa några publicerade reportage, följ länken.

En reaktion till “Reportage

 1. Man fick läsa deras tankar och lära känna dom på det viset och förstod man deras värderingar. Det kunde vara lite långdraget ibland när man skulle läsa allt dom tänkte

  Språket som våra olika författare använder sig av är en teknik för att få oss att leva sig in bättre i miljön och tiden som boken vill dra oss in i. Dom gjorde det också ganska detaljerat men på något sätt samtidigt väldigt suddigt

  ”Man får en liten känsla av hur tråkigt liv dom hade på den tiden”~Maria
  ”Jag håller med”~Clara

  •Vi har lärt oss att människor är väldigt dömande när det kommer till hur folk bor och har det ställt och det är bara ett väldigt fåtal som kan se bortom detta. Folk vinner ofta mer på att bortse från folks ytliga position än att döma. Vi dömer ofta alla efter en.
  •Det verkar som om i alla böcker är kaffe ett lyckoämne.

  Vissa av karaktärerna som är med i våra olika böcker är väldigt egoistiska eller väldig besatta av något som gör dom väldigt överdrivna inom sitt ämne och ganska jobbiga
  Männen va dom som bestämde i hushållen och kvinnorna skulle ta hand om hushållet.

  ”Va böckerna värda att läsa?”
  Alla svarade att den ända som skulle vara värd att läsa va Claras bok medan dom andra böckerna inte va något vidare för oss. Men samtidigt va det bra att vi får se hur det va på den tiden och vi har det nu att jämföra med

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s