Så skriver du ett reportage

Ett reportage är nästan samma som en artikel, men den är lite mer personlig och måste inte handla om dagsaktuella nyheter. Ofta går reportaget lite mer på djupet och berättar mer om något. Det kan vara en person, ett idrottslag eller en arbetsplats som man vill berätta mer ingående om.

Precis som artikeln så inleder man med en rubrik och en ingress. Som ni redan lärt er så är dessa två till för att man skall få upp ögonen för texten och vilja läsa vidare. Rubriken skall vara så kort och stor som möjligt. Ingressen skall kort sammanfatta reportagets innehåll och locka till vidare läsning.

Sen kommer själva texten. Den inleds ofta med en ögonblicksbild från platsen som man skriver om. Hur ser det ut? Vad händer? Kanske kan man beskriva en känsla man får. Dessa gör att texten blir mer levande och roligare att läsa.

Det regnar och är kallt på konstgräsplanen vid Råsunda IP. Bara några få människor passerar förbi i snålblåsten och alla verkar ha bråttom. Det verkar dock inte bekomma Solnas brandmän som har sin dagliga träning på fotbollsplanen. De springer omkring och hejar på varandra, blir det mål jublar de högt.

Med fördel kan du utgå från dina fem sinnen när du skriver ditt reportage – vad SER du, vad HÖR du, vad LUKTAR det, hur KÄNNS det, hur SMAKAR det? Försök skriva gestaltande, alltså inte ”rakt på sak”. Skriv alltså hellre

”Kalle får gå nästan dubbelvikt genom den flesta dörrar” än ”Kalle är 2,24 lång.”

Det är viktigt att du har en vinkling på din text, att du själv har bestämt dig för vad det är du vill förmedla – är din text hoppfull, sorgsen, en framgångssaga….?

Reportaget skall skrivas i presens, dvs i nutid. Det regnar… alla verkar… De springer… jublar de…

Ögonblicksbilder blandas med fakta om det du skall berätta och kommentarer ur intervjuer som du gjort med dem på plats.

Solna brandförsvar består av 4 skift. I varje skift jobbar 15 brandmän, alla har en gedigen utbildning på hur man släcker bränder och räddar liv.

– Brandmännen tränar varje dag, både kondition och styrka för att orka med allt som krävs när de kommer till en brand, säger Hanna praoelev på stationen.

Hanna har verkligen fått känna på den hårda träningen, men verkar hänga med bra på fotbollsplanen där hon drar fram som en ångvält. Någon vidare bollkänsla verkar hon dock inte ha.

Din text ska förmedla närvaro – din läsare ska känna att den är med dig på plats och i intervjuerna. Detta är INTE det samma som att du ska ha med dig själv i texten. Undvik JAGform. Skriv alltså helst inte: ”Jag går in genom grinden och jag ser genast det stora, hemska, gula fängelset.” Skriv istället: ”Fängelsebyggnaden ser väldig, mörk och  skrämmande ut – precis som man tänker sig att ett fängelse ska se ut.”

Markera alltid citat, det någon säger med pratminus!

Avsluta reportaget med att knyta ihop texten. Gå tillbaka till den ögonblicksbild som du visade i början och avsluta t.ex med att personen du intervjuat går iväg.

Regnet har tilltagit och brandmännen verkar ge upp för idag. Nu går de tillbaka till brandstationen för att ta en välförtjänt dusch, om inte larmet går förstås.

Lathund för den som vill få med allt:

  • en rubrik
  • en ingress
  • genomtänkt vinkling
  • ögonblicksbild från platsen
  • fakta
  • intervjuer
  • pratminus vid replik
  • unvik JAGform
  • gärna en bild och bildtext
  • en avslutning, som binder samman din text
  • artikelförfattarens namn

 

Vill du läsa några publicerade reportage, följ länken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.