Så skriver du en bra krönika

En krönika är en text som kommenterar nyheter från t ex TV eller tidningar. Den är personligt skriven och innehåller egna åsikter. Krönikören talar ofta för en idé (t ex för tolerans och mot rasism).


Texten kan börja i en enkel personlig händelse, t ex något som läsaren kan känna igen sig i. Sedan ska den handla om något som är viktigt.

En bra krönika reagerar folk på – positivt eller negativt.

Krönika betyder tid på grekiska och från början var krönikor kronologiska sammanfattningar över något som hänt. Det som hänt är fortfarande ett huvudsakligt inslag i krönikan som idag brukar handla om något aktuellt eller en vardaglig händelse. Krönikan ska vara fri i formen och författaren ska försöka skapa en igenkänningsfaktor så att läsaren kan identifiera sig med det som står i texten. En god krönikör försöker med hjälp av humor och nya och intressanta tankeled/tankesprång underhålla läsaren. Krönikan utgår väldigt ofta från något som författaren irriterat sig på, blivit glad av eller upprörts av. Texten ska vara ett känslouttryck.

Stilen är levande och personlig, utan att bli pratig eller talspråklig. Ett engagerande, fylligt, stilsäkert, insiktsfullt och initierat språkbruk kännetecknar en bra krönika.En krönika ska vara personlig och subjektiv, alltså utgå från författarens egna åsikter och värderingar – krönikören ska sätta sin alldeles egna prägel på texten.

Exempel på innehåll i en krönika:

1) En gammal dam stiger på bussen och två invandrarkillar reser sig upp och erbjuder sina platser  till henne. Hon blir arg, säger något rasistiskt till killarna och sätter sig på en annan plats. Du berättar om händelsen och skriver om rasism och integration/invandring.

2) Bussen stannar vid en hållplats och en gammal dam med rullator stiger på. Damen ber chauffören att inte köra förrän hon satt sig. Men chauffören struntar i det och damen ramlar och slår sig. Chauffören kör vidare trots att han ser att damen ligger där på golvet. Du berättar om händelsen och skriver om medmänsklighet och att bli gammal i Sverige.

3) Bussen stannar och tre tjejer stiger på. De ler och ser lyckliga ut och verkar vara goda vänner. Tjejerna ser ut att ha rötter i olika kulturer. Du berättar om händelsen och skriver om glädje och vänskap över gränser.

4) Du stiger på bussen och tar gratistidningen Metro som du brukar göra. Du sätter dig ner och läser. Plötsligt börjar du tänka på allt som är gratis i Sverige. Biblioteket, skolan, universitetet och mycket kultur t ex. Du berättar om händelsen och skriver om vilka stora möjligheter vi har i Sverige, bara vi tar chansen.

5) Några ungdomar stiger på bussen. De är berusade och håller flaskor i händerna. Busschauffören säger åt dem att stiga av, men de vägrar och är otrevliga. En av ungdomarna spottar chauffören i ansiktet. Passagerarna sitter tysta och låtsas inte se eller höra något.  Du berättar om händelsen och skriver om civilkurage och att våga säga ifrån.

6) Du tar nattbussen hem från en fest. Ett par, en tjej och en kille stiger på  och börjar sjunga rasistiska sånger när de ser att chauffören har utländskt påbrå. Ingen säger något och du är arg och besviken på dig själv att du höll tyst. Du skriver om rasism och civilkurage.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.