Miljöbeskrivningar har alltså TVÅ huvudsyften:

  • Visa för läsaren var de befinner sig.
  • Skapa stämning och atmosfär.

BÅDA dessa är jättejätteviktiga för att din text ska bli bra.  Hur Kan man tänka?

 

  1. Placering. Placera en karaktär i en miljö. Låt läsaren lära känna miljön genom karaktären. Vad ser/ känner/ gör karaktären i denna miljön? Vad tänker karaktären? Detta kan VISA oss miljön.
  2. Använd dina sinnen. Inte bara berätta hur det ser ut. Även hur det doftar, smakar, känns och låter. Låter är viktigt..
  3. Beskriv platsen vid en bestämd tidpunkt. Att en karaktär sparkar på gula löv visar att det är höst, gå i daggvått gräs visar att det är sommar. Att det glittrar i glasbitar en mörk kväll att månen skiner. Att ugglor hoar visar att det är natt.
  4. Bygg upp en stämning. Tända ljus, öppen spis och sidenlakan ger en annan stämning än ett kalla betonggolv, en naken glödlampa och en unken filt. Det är skillnad på ”stilla sorl” och ”verkstadsbuller”.
  5. Dialog. Ett viktigt verktyg för gestaltning. Du kan låta karaktärerna tala om sin miljö så man förstår hur den ser ut och fungerar. Arbetskamrater kan till exempel prata om hur det nya kontoret fungerar. Nyinflyttade kan glatt berömma yra och nymålad vägg. Polisen kan förfärat konstatera misären i ett förfallet hem.