Vad består en ansökan till ett arbete av?

Din ansökan är det mest betydelsefulla dokumenten du har när du söker arbete, oftast läser arbetsgivaren eller rekryteraren din ansökan i ca 30 sekunder innan hon/han tar  beslut om du är intressant för arbetet och skall bli kallad till intervju. En ansökan består oftast av ett cv och ett ansökningsbrev, men det är naturligtvis viktigt att anpassa din ansökan efter vilket slags arbete du söker. En ansökan till ett arbete på en reklamfirma ställer andra krav än en ansökan till ett statligt verk.

Normalt kan ditt CV kan vara flera sidor långt medan det personliga brevet max bör vara en sida. Det är viktigt att du anpassar din ansökan till varje arbete du söker, genom att lyfta fram och betona det som är viktigt för just den tjänst du söker, har du större chans att få komma på en intervju hos arbetsgivaren.
Vad är ett CV

CV betyder Curriculum Vitae, vilket är latin för ”levnadsbeskrivning”. Ett grundläggande cv skall innehålla allt du gjort under ditt liv med tidpunkter, beskrivning av uppgifter, olika framgångar och andra informationer. Det finns ingen övre gräns för hur många sidor ett CV får vara, försök ändå hålla nere antalet sidor, det ger ett kärnfullare innehåll och mer koncentrerat budskap. En enklare variant av ett CV är en meritförteckning som oftast bara tar upp arbeten och utbildningar, samt tidpunkter för dessa. Läs mer här.
Vad är ett ansökningsbrev

Det personliga brevet är det första som en arbetsgivare eller rekryterare läser. Det är därför viktigt att fånga intresset i början av brevet. Syftet är att få läsaren att läsa vidare i ditt CV för att upptäcka vilken chans de har att anställa just dig. Läs mer här.
5 budord när du skriver en ansökan

”Ditt CV handlar inte om vad du gjort, utan vad du vill göra.” Anpassa din ansökan till vad du vill och kan.

Det är inte in domstol som skall läsa din ansökan. Berätta inte allt om dig, utan ta med det som är relevant och positivt.

Skriv inte enbart en lista med beskrivningar av utbildningar och arbeten du haft, skriv om dina framgångar och positiva egenskaper du använt.

Var ärlig, du kan vara kreativ i dina beskrivningar och i valet av meningar och ord, men var alltid ärlig.

Ta med det som är relevant för arbetet du söker. Är ålder viktigt, skriv din ålder, är det viktigt med bra telefonröst, skriv att du har det (eller skicka med ljudprov), är utseendet viktigt, bifoga eller inkludera ett foto i din ansökan.

Arbetsgång vid jobbsökeri

Att söka arbete är ingen vetenskap. Det finns otaliga sätt att uppmärksamma en arbetsgivare att du finns, och det finns oändligt antal detaljer som kan spela roll och därför är viktiga att tänka på. Tänk på att det är människor som anställer människor, de gör antaganden, läser ”mellan raderna” i din ansökan och tar beslut efter vad de tror och bedömer. Det är människor du skall skriva din ansökan för och som skall kunna läsa och förstå vad du vill, vad du kan och vad du tillför deras företag.
Efter att du lusläst annonsen för tjänsten och markerat viktiga nyckelord, egenskaper och kunskaper som behövs eller är önskvärda, ringer du till kontaktpersonen som oftast finns angiven i annonsen. Ställ genomtänkta frågor och försök bilda dig en uppfattning av vad tjänsten innebär och vilket ansvar som ingår i tjänsten (personalansvar, budgetansvar, maskinansvar etc.). Du bör också söka mer information om arbetsgivaren på exempelvis deras hemsida eller i tidningar. Nu har du en bra bild av vad arbetet innebär och vad arbetsgivaren vill ha.
Utifrån ditt grundläggande cv prioriterar du och väljer ut de saker som du vill att din ansökan skall framhålla, det kan vara utbildningar, egenskaper, framgångar, intressen eller hobbys.
Sätt samman ditt cv som du skall skicka och skriv sedan ett ansökningsbrev som förstärker det du vill framhålla. En bra regel är att ett CV innehåller allt du gjort, medan det personliga brevet beskriver vad du lärt dig av allt du gjort. Gör inte misstaget att upprepa ditt CV i det personliga brevet (”jag föddes 1965 och gick sen i skolan. 1980 arbetade jag…).
Skicka ansökan i tid och ring gärna efter några dagar för att kontrollera att din ansökan kommit fram samt fråga när du kan tänkas få besked. Om du blir kallad på intervju är de viktigt att förbereda dig, du har i din ansökan visat att du är rätt person att göra jobbet, nu skall bara arbetsgivaren känna av ”personkemin” och om det intryck hon/han fick i ansökan stämmer med verkligheten. läs mer om intervjutips här. Om du inte blir kallad till intervju bör du ringa och fråga vad det var som fattades i din ansökan (du söker ju eftersom du vet att du kan klara arbetet).

Att ringa är något som alla (nästan) tycker är svårt. Varför skall du ringa till någon som sagt att du inte duger? Den information du kan få när du ringer är mycket värdefull när du skall söka andra arbeten, dessutom kommer du bli förvånad av skälen till att du inte fick arbetet, det berodde inte på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.