Dialog är när personer i en text talar med varandra eller med sig själv och det är något många elever har problem med, trots att det egentligen är väldigt enkelt.

 

Man kan säga att det finns två olika grundläggande sätt att skriva dialog.

Det ena sättet är att använda sig av tankstreck, även kallat pratminus, på en ny rad för att visa att personen i texten talar. Tecknet ser ut så här: – och är något längre än ett vanligt minustecken: –

 

– Det blir fint väder i dag, sa Lisa.

Hon fortsatte gå mot trappan, snavade på mattkanten, slog ut med armarna som en skadeskjuten fågel, viftade ett par gånger och föll sedan som en fura rätt ner i golvet.

– Aj! skrek hon högt..

 

Det andra sättet är att skriva in dialogen i texten och markera att det är dialog genom att ha citattecken före och efter.

”Det blir fint väder i dag”, sa Lisa medan hon fortsatte gå mot trappan, snavade på mattkanten, slog ut med armarna som en skadeskjuten fågel, viftade ett par gånger och föll sedan som en fura rätt ner i golvet. ”Aj!” skrek hon högt.

Hur man väljer att göra är väl egentligen en smaksak, det som är viktigt är att man gör på samma sätt genom hela dokumentet och att man väljer det sätt som är mest läsarvänliga i just den texten.

 

Här kan du läsa en längre text som resonerar om fördelar och nackdelar om de olika systemen.