Rubrik – Adidas lanserar nya skor – anklagas för rasism

Ingress – Adidas nya sportskomodell har inte ens nått butikerna men har redan orsakat en protestvåg på nätet. Anledningen är ”fotbojorna” som är fästa vid skorna – en accessoar många förknippar med slavhandel. 

Brödtext – Det var den 14 juni som Adidas publicerade en bild på skomodellen, JS Roundhouse Mids, på företagets Facebook-sida.

Hade det inte varit för den orangefärgade accessoaren som påminner om fotbojor hade skorna kanske inte fått så stor uppmärksamhet. Men på måndagskvällen hade nästan 2.500 kommentarer skrivits i anslutning till bilden.

En stor del av dessa handlar om huruvida skorna är rasistiska eller inte.

Uppenbarligen har många förknippat skorna med den historiska slavhandeln i USA och tagit illa vid sig. Vissa uppmanar till och med andra att bojkotta Adidas.

”Jag är ett stort Adidas-fan, men dessa skor är bara fel på så många sätt och om ni börjar sälja dem i augusti kommer jag att börja använda ett annat märke” skriver en Facebook-användare.

Andra tycker tvärtom att sådana reaktioner är överdrivna och menar att rasismanklagelserna säger mer om personerna som ger uttryck för dem än om skorna i sig.

”Personligen har jag aldrig sett några bilder på slavar eller fångar som bär lila sneakers med kardborreband och orangea plastfotbojor. Skaffa lite perspektiv, det är ingenting rasistiskt med ett par sneakers. Det irriterar mig att vissa människor kan göra allt till en fråga om hudfärg”, skriver en person.

Är skorna över huvud taget äkta? är också en fråga som har debatterats flitigt.

I ett uttalande till Huffington Post UK förnekar Adidas att skorna skulle ha något med slaveri att göra:

”Jeremy Scott är en ryktbar designer vars stil är udda och lättsam, och hans tidigare skomodeller för adidas Originals har till exempel inkluderat pandahuvuden och Musse Pigg. Varje antydan om att det här är kopplat till slaveri är lögnaktigt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.