Så skriver du en insändare

En insändare är en text där man berättar vad man tycker om någonting. Man försöker övertyga andra om att det man tycker är det rätta.
Detta gör man genom att använda teser och argument.

En tes är ett påstående- någonting man tycker.
t.ex. Varlaskolan ska finnas kvar!

För att övertyga andra om att det är riktigt har vi använt olika argument. Vi har berättat varför vi tycker att Varlaskolan ska finnas kvar.
t.ex. Barnen på Varla behöver ha nära till skolan.

Man kan använda olika sorters argument.

Sakargument: Är argument som bygger på fakta. Detta är den typ av argument som är bäst att ta till eftersom de är svåra att säga emot.
t.ex. Om eleverna på Varla ska gå till andra skolor runt omkring blir kostnaderna större än om vi bygger om lite i Varlaskolan så att vi får plats med de yngre eleverna.

Känsloargument: Är argument som bygger på att man känner något. Dessa argument kan vara bra att ta till ibland för att förstärka det man sagt men de är inte så starka i sig. Vad folk känner är oftast inte så intressant, eller?
t.ex. Vi som jobbar på Varla känner att det är viktigt för eleverna att de har en skola nära och tror inte på att de kommer att ta sig till skolor längre bort.

Majoritetsargument: Kanske har du någon gång i ett desperat försök att få mamma och pappa att gå med på det du vill sagt att alla andra får. Det kallas majoritetsargument, när man hävdar att många gör på ett vist sätt. Fungerade det hemma hos dig? Man brukar säga att det inte är något starkt argument men det används ofta i reklam.
t.ex. Alla elever på Varlaskolan trivs.

När du skriver din insändare skall du börja med att förklara vad det är som fått dig att reagera på det du skall skriva om. Det kan vara något du läst, sett, hört eller själv varit med om. Sen lägger du fram din tes. Därefter ger du två eller flera argument för det du tycker. För att den som läser skall bli övertygad om att du har rätt är det sen bra om du har med ett motargument, ett argument som säger emot det du tycker. Sen måste du bemöta det argumentet så att läsaren inte har något att säga emot dig. Avsluta sen texten med att upprepa din tes så att ingen missar vad det var du ville ha sagt.

1. Skriv ned din tes.
2. Skriv två eller fler argument som styrker din tes.
3. Ge ett motargument
4. Bemöt motargumentet
5. Upprepa din tes

 

En reaktion till “Insändare

  1. Jag är en av alla ungdomar i Sverige, som måste få stå ut med den brutala skolmaten vi i Sveriges skolor måste stå ut med. Jag började gå igång på detta när jag fick höra att en skola hade stora plast bitar i sin skolmat! Och all skolmat som potatis mos med klumpar, fiskpudding med nästan ingen fisk utan bara ris och vegetarisk lasagne som bara typ är en hög grönsaker. Så sluta upp med denna mat kalabalik, innan alla börjar äta sig mätta på McDonalds!

    Tänk om alla skolors elever ska gå till McDonalds och subway varje mat rast. Då blir de fler elever som kommer försent till lektionerna och slösar sinna pengar på sådant dom igentligen inte ska behöva göra!
    Lärare klagar oxå på trötta stökiga elever nästan varje dag! Och detta kan bero på att många väljer bort maten och går hellre hungriga än att äta och då blir vi ungdomar trötta och orkar inte med resten av skoldagen!

    Visst det finns oxå många som kanske gillar skolmaten, och gillar den mer en va dom gillar matten hemma, och den kan vara fantastisk på många sätt o viss och ha en viss kvalité i sig. Men tänk va bra de skulle bli om skolorna slutade servera oätlig mat! Då skulle mer ungdomar äta i skolorna, och bli piggare på lektionerna och komma i tid istället för att äta på subway och komma sent, plus att dom sparar en extra slant i fickan!

    Vi i Sveriges skolor måste hålla ut, så bort med den brutala maten och bort med mat kalabaliken så att alla ungdomar inte och äter sig mätt på McDonalds!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s