Så skriver du en insändare

En insändare är en text där man berättar vad man tycker om någonting. Man försöker övertyga andra om att det man tycker är det rätta.
Detta gör man genom att använda teser och argument.

En tes är ett påstående- någonting man tycker.
t.ex. Varlaskolan ska finnas kvar!

För att övertyga andra om att det är riktigt har vi använt olika argument. Vi har berättat varför vi tycker att Varlaskolan ska finnas kvar.
t.ex. Barnen på Varla behöver ha nära till skolan.

Man kan använda olika sorters argument.

Sakargument: Är argument som bygger på fakta. Detta är den typ av argument som är bäst att ta till eftersom de är svåra att säga emot.
t.ex. Om eleverna på Varla ska gå till andra skolor runt omkring blir kostnaderna större än om vi bygger om lite i Varlaskolan så att vi får plats med de yngre eleverna.

Känsloargument: Är argument som bygger på att man känner något. Dessa argument kan vara bra att ta till ibland för att förstärka det man sagt men de är inte så starka i sig. Vad folk känner är oftast inte så intressant, eller?
t.ex. Vi som jobbar på Varla känner att det är viktigt för eleverna att de har en skola nära och tror inte på att de kommer att ta sig till skolor längre bort.

Majoritetsargument: Kanske har du någon gång i ett desperat försök att få mamma och pappa att gå med på det du vill sagt att alla andra får. Det kallas majoritetsargument, när man hävdar att många gör på ett vist sätt. Fungerade det hemma hos dig? Man brukar säga att det inte är något starkt argument men det används ofta i reklam.
t.ex. Alla elever på Varlaskolan trivs.

När du skriver din insändare skall du börja med att förklara vad det är som fått dig att reagera på det du skall skriva om. Det kan vara något du läst, sett, hört eller själv varit med om. Sen lägger du fram din tes. Därefter ger du två eller flera argument för det du tycker. För att den som läser skall bli övertygad om att du har rätt är det sen bra om du har med ett motargument, ett argument som säger emot det du tycker. Sen måste du bemöta det argumentet så att läsaren inte har något att säga emot dig. Avsluta sen texten med att upprepa din tes så att ingen missar vad det var du ville ha sagt.

1. Skriv ned din tes.
2. Skriv två eller fler argument som styrker din tes.
3. Ge ett motargument
4. Bemöt motargumentet
5. Upprepa din tes

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.