Hej,

att ha god etik på nätet, innebär att man vet hur man skriver och bemöter människor i olika digitala forum. Det är lika viktigt med en bra och respektfull ton när man möts digitalt, som när man möts IRL. Du ska känna att du skulle kunna säga det du vill säga direkt till personen. Känner du att du inte skulle uttrycka dig likadant IRL, så ska du nog inte göra det digitalt heller. Här är det superviktigt att vi alla tar vårt ansvar – vi vill inte såra eller kränka en annan människa.

Tyvärr sker det ju ändå att människor inte uppträder respektfullt mot andra när de till exempel umgås i  chatrum och olika forum. Det händer också att man blir uppsökt på nätet av människor man inte känner, som vill saker som kanske inte känns eller ÄR ok. Då är det viktigt att man vet hur man ska agera, och vart man kan vända sig om man behöver hjälp att lösa saker, som sker i den virtuella världen.

Hur man ska vara, och vad som är ok, kan du få veta här. Vad du kan göra om du får problem, likaså.

NoHate är en sida med olika podcasts. Här får du veta vad lagen säger, vad som är straffbart, vad som händer med det du lägger ut mm. Väldigt lättsam och lätt att greppa.

 

SES OFFLINE – är en serie filmer om vad som kan ske online, hur man kan råka ut för saker man inte tänkt, hur det upplevs och vad som händer. HUR ska jag bete mig online, för att vara trygg? Jättebra filmer!

 

Kränkt.se är en jätteviktig sida: vad kan jag göra om jag råkar illa ut online? Vad gäller enligt lagen, vart kan jag vända mig, mm.

 

Till slut: Let´s be careful out there!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s